Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че отиването й в село

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че отиването й в село
Коментари Харесай

Нинова обяви, че е предотвратила огромен конфликт заради избиването на животни в Шарково

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че отиването й в село Шарково, където е предстояло изтребване на животни поради огнището на чума, е предотвратило голям спор.

" Влизането със мощ щеше да провокира голям спор и полицията да избие всички животни. След 6 часа диалози съумях да успокоя хората и полицията се отдръпна. Бяха пристигнали хора от цяла България, млади девойки и момчета, с подготвеност да си бранят фамилиите, поминъкът. Целият район ще се обезлюди ", сподели тя пред Българска национална телевизия. По думите в Шарково е имало риск от цивилен конфликт.

" Настояваме да се спре убийството на животни. Да не се влиза повече в домовете на хората. Да се изискат повторни проби и да се даде информация на хората. Управляващите да не ескалират напрежение, тъй като е на ръба ", сподели тя.

Според нея има надалеч по-подходящи ограничения да се избави животът, фамилиите и поминъкът на хората и да се избави Странджа. " Предполагам, че в този момент ще си измият ръцете с шефа на Агенцията по храните, който е най-ниската верига - това е безконтролно. Министърът на земеделието и министър-председателят би трябвало да носят отговорност за това, което става ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

" Поискахме прекъсване на заповедта за ликвидиране на животните пред Върховен административен съд. Разговарях и неведнъж с основния прокурор. Убиват животни без доказателства за болест от чума. Когато отидох, желаех от управляващите, които са на място, да ми дадат документи – проучвания или нещо, в които написа, че има такова заболяване. Казаха ми, че нямат такива документи. Полицията също сподели, че няма заповед от министъра на вътрешните работи, с цел да влизат и избиват животни. Единственото, което получих, е заповед от Агенцията за сигурност на храните за евтаназията на животните ", подчерта тя.

Нинова цитира отчет, направен от Министерство на земеделието, храните и горите, Център за оценка на риска, в който написа, че инкубационният интервал на заболяването е 4-5 дни, а те от дълго време са минали, както и че гибелта
настава от 4 до 10 дни, а такава също е нямало. " Пише и че използването на ваксини с триумф може да управлява болестта и се показва кои ваксини могат да спрат това. Няма оповестени огнища в европейската част на Турция през 2018 година Нито едно от животните не имало признаци, които са присъщи за това заболяване, не са следени болестни признаци при нито една от козите в стадото, смъртността е 0% ", изясни Нинова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР